Λεξιλόγιο ΛΟΑΤΚΙ ορολογίας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

Το Σωματείο ΛΟΑΤ ΑμεΑ σε συνεργασία με την κοινωνική εταιρεία HandsUp, συγκρότησε επιστημονική επιτροπή από μέλη της ακαδημαϊκής -ερευνητικής κοινότητας, Διερμηνείς νοηματικής γλώσσας, εκπαιδευτικούς νοηματικής γλώσσας και Κωφούς/-ες εμπειρογνώμονες με στόχο την δημιουργία επίσημου λεξιλογίου στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα σε ΛΟΑΤΚΙ+ ορολογία.

Το έργο της επιστημονικής επιτροπής περιέλαβε τον συντονισμό καθώς και τη διαμόρφωση υλικού για την δημιουργία του λεξιλογίου.

 

—–
Η Δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης”, που συγχρηματοδοτείται από το John S. Latsis Public Benefit Foundation, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, τη Φιλανθρωπική Οργάνωση Hellenic Hope, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη, το Costas M. Lemos Foundation και το Bodossaki Foundation – Ίδρυμα Μποδοσάκη

Δείτε μερικά από τα βίντεο που δημιουργήθηκαν εδώ, και περιηγηθείτε σε ολόκληρη την Playlist του λεξιλογίου που είναι διαθέσιμη στο YouTube!

Η επιτροπή του έργου αποτελείται από τους εξής:

Ο Γεωργοκωστόπουλος Χρήστος- γεννημένος στη Θεσσαλονίκη- είναι δίγλωσσος κωφός. Αρχικά σπούδασε Εργοθεραπεία στο ΤΕΙ Αθηνών (2003) και στη συνέχεια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ (2010). Το 2017 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές με τίτλο “Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης : Ψυχοπαιδαγωγικές συνιστώσες των Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών” στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Τώρα είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με αντικείμενο στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία των Νοηματικών Γλωσσών. Έχει εργαστεί ως Εργοθεραπευτής σε διάφορα ιατροπαιδαγωγικά και παιδοψυχιατρικά τμήματα. Επίσης εργάζεται ως Δάσκαλος Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας τα τελευταία 18 χρόνια.

 

Η Τσαρσιταλίδη Έλενα σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Παν. Πατρών. Από το 2010 εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε δημοτικά σχολεία της Αττικής. Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ειδική Αγωγή στο Παν. Λευκωσίας. Το 2013 πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλωσσας του Σωματείου Διερμηνέων ΕΝΓ. Έκτοτε εργάζεται ως Διερμηνέας ΕΝΓ τόσο στο Πρόγραμμα Διερμηνείας της ΟΜΚΕ όσο και ιδιωτικά. Από το 2019 εκτελεί χρέη Γενικής Γραμματέως στο ΔΣ του ΣΔΕΝΓ. Από το 2014 συνεργάζεται με το Athens Pride, καλύπτοντας κάθε χρόνο το καλλιτεχνικό κομμάτι της εκδήλωσης.

 

Ο Γιώργος Στάθης σπούδασε στο ΕΚΠΑ και εργάζεται ως επαγγελματίας Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας από το 2013. Το 2019 εξελέγη Πρόεδρος του Σωματείου Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, ενώ το 2020 Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Διερμηνέων Νοηματικών Γλωσσών. Είναι ιδρυτής της κοινωνικής εταιρείας HandsUp Agency, το πρώτο πρακτορείο Διερμηνέων Νοηματικής Γλώσσας στην Ελλάδα. Το 2019 εξέδωσε το πρώτο του λογοτεχνικό βιβλίο. Συνεργάζεται ως διερμηνέας με την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος και το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, είναι ένας από τους συμβεβλημένους Διερμηνείς του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για τις ανάγκες του Briefing των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενώ παρουσιάζει το ειδικό δελτίο ειδήσεων στη Νοηματική στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1.

 

Η Κάια-Καγιοπούλου Μανουέλλα είναι Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας από το 2014. Το 2019 εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Διερμηνέων Ε.Ν.Γ. Ως απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Σχολική Ψυχολογία, εργάζεται σε Ειδικά σχολεία και Ιδιωτικά Κέντρα Ειδικής Αγωγής. Συνεργάζεται ως διερμηνέας με την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος. Ταυτόχρονα, έχει συνεργαστεί με πληθώρα φορέων και οργανισμών, όπως το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Τουρισμού, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, την ΕΡΤ 2- Εκπαιδευτική Τηλεόραση, το TEDx Athens, το TEDx Kids, το Athens Comedy Festival, το ILGA Europe και το Athens Pride, στο οποίο διερμηνεύει από το 2015 τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Έχει αναλάβει διερμηνείες σε πολιτικές ομιλίες, σε συνέδρια και ημερίδες ποικίλων θεματολογιών, σε Ανώτατά και Τεχνικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

 
 

Η Σταματίνα Δρίτσα είναι εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και συγκεκριμένα του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Διδάσκει Ελληνική Νοηματική Γλώσσα στη σχολή SMIYL και είναι πιστοποιημένο μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια στην Ειδική Αγωγή, τη Νοηματική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Έχει εργαστεί εθελοντικά ως γραμματέας της Επιτροπής Νεολαίας του σωματείου «Πανελλήνια Ένωση Κωφών» (Π.Ε.Κ.) για δύο χρόνια και ως ομαδάρχισσα στο 1ο Ευρωπαϊκό Παιδικό Κάμπινγκ στην Σικελία Ιταλίας. Επίσης, έχει λάβει μέρος στις θεατρικές ομάδες «Θέατρο Κωφών Ελλάδος» και «Επαφή/30» και στην χορωδία με το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο ΕΑΕ Κωφών&Βαρηκόων Θεσσαλονίκης. Είναι υπεύθυνη της Επιτροπής Κωφών/Βαρήκοων Εκπαιδευτικών της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος (Ομ.Κ.Ε.) και ενεργό μέλος στην κοινότητα των κωφών.

 
 
 

Ο Σπύρος Κουζέλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αγρίνιο. Σπούδασε Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ οι μεταπτυχιακές τους σπουδές αφορούν τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Εργάζεται ως Διερμηνέας της Ελληνικής Νοηματικής γλώσσας από το 2005. Διατηρεί δική του σχολή Ελληνικής Νοηματικής γλώσσας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Smiyl). Έχει εργαστεί για 7 συναπτά έτη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας ενώ έχει εργαστεί επίσης σε αρκετά ευρωπαϊκά προγράμματα δημιουργώντας προσβάσιμα περιβάλλοντα και υπηρεσίες.

 

Ο Γιώργος Ανδρούδης, απόφοιτος του Ειδικού Σχολείου Κωφών και Βαρηκόων Πανοράματος,  σπούδασε Λογιστική στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης. Tο 1995 ξεκίνησε να διδάσκει και το 2003 πιστοποιήθηκε ως δάσκαλος Ε.Ν.Γ. στο ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ του Πανεπιστήμιου Πατρών.  Ένα χρόνο αργότερα διετέλεσε για δυο θητείες Πρόεδρος της Ε.Κ.Β.Ε. Έχει υπάρξει γενικός σύμβουλος της Ο.Μ.Κ.Ε., Διευθυντής των σχολών της ΟΜ.Κ.Ε. και της Ε.Κ.Β.Ε., και δάσκαλος Ε.Ν.Γ. στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών Θεσσαλονίκης. Συνεργάζεται με τη διδάκτορα  κα. Σαπουντζάκη Γαλήνη σε θέματα γλωσσολογίας Ε.Ν.Γ. στο Πανεπιστήμιο Βόλου, ενώ συμμετέχει επί σειρά ετών ως αξιολογητής στις εξετάσεις επάρκειας και Διερμηνείας Ε.Ν.Γ.  Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του  Συλλόγου Διδασκόντων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.Το 2011 ίδρυσε το Κ.Ε.Ν.Γ. “Έκφραση” και έκτοτε διευθύνει και διδάσκει σε αυτό, συνεχίζοντας την έντονη κοινωνική δράση του στην Κοινότητα.

 
 

Η Θάλεια Κιούση είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ με επιμόρφωση στην Ειδική Εκπαίδευση και στην Επαγγελματική Αποκατάσταση και Κοινωνική Ενσωμάτωση Ατόμων με Αναπηρία. Εκπαιδεύει συνοδούς χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων, είναι συνοδός ατόμων με οπτική αναπηρία, και εκπαιδευόμενη διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής. Η εμπειρία της προσανατολίζεται στην ανεξάρτητη διαβίωση και υποστήριξη ανάπηρων ατόμων. Λειτουργεί ως Υπεύθυνη Εταιρικών Προγραμμάτων της ΑΜΚΕ ‘Με Άλλα Μάτια’ καθώς και ως Σύμβουλος Προσβασιμότητας.

 
 
 

Το έργο έγινε πράξη με τη στήριξη των:

Μετάβαση στο περιεχόμενο